Gratis productvermeldingen in Google Shopping!

Vanaf deze week bestaat Google Shopping  hoofdzakelijk uit gratis productvermeldingen in de V.S.. Google stelt het Shopping tabblad open voor gratis organische productvermeldingen. In Nederland moeten we nog even geduld hebben: vóór het eind van 2020 moet het wereldwijd gratis beschikbaar zijn. 

Waarom doet Google dit?

Voor veel retailers betekent deze wijziging gratis blootstelling aan miljoenen consumenten die dagelijks naar Google komen voor hun winkelbehoeften. Aan de andere kant zorgen de gratis productvermeldingen voor de consument voor een groter aanbod op het Google Shopping platform. Google verbetert daarmee de concurrentiepositie ten opzichte van Amazon. 

De reden om juist nú het shopping platform gratis te maken heeft onder meer te maken met de uitbraak van het coronavirus, zo geeft Google aan in een blogpost. De sluiting van fysieke winkels leidt ertoe dat veel ondernemers afhankelijk zijn van online verkopen. Hoewel de coronacrisis dus een directe aanleiding is voor het gratis openstellen van het platform, gaat het hier wel om een permanente aanpassing. 

Wat houdt deze verandering concreet in?

Betaalde shopping-advertenties zullen – net zoals bij de reguliere zoekresultaten – boven en onderaan de pagina worden weergegeven. De pagina met reguliere zoekresultaten verandert niet. Hier worden enkel betaalde shopping-advertenties weergegeven. 

Om in aanmerking te komen heb je een Google Merchant Center account nodig waarin je jouw product feed upload. Vervolgens geef je aan dat jouw producten getoond mogen worden op ‘platforms van Google’

In de Verenigde Staten kondigt Google ook een integratie met PayPal aan om betalingen soepeler te laten verlopen. Mogelijk worden hier later nog andere betaalmogelijkheden aan toegevoegd. 

Wil je meer weten over Google Shopping lees dan een van onze eerder blogs over dit onderwerp.  Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van jouw shopping campagnes? Neem dan contact op!

Bronnen

  • https://blog.google/products/shopping/its-now-free-to-sell-on-google/
  • https://searchengineland.com/in-major-shift-google-shopping-opens-up-to-free-product-listings-333288
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp